Cand trecem la anvelopele de vara?

Anvelopele de vara


Cand sa schimbati anvelopele de vara?
Mama Natura si sezonul de primavara pot fi cunoscute pentru a ne juca trucuri. Putem avea un gust de vreme insorita si calda pentru ca pe urma sa dispara și a fi din nou rece. Sezonul de primavara are intotdeauna clienti care se intreabă:Cand ar trebui sa-mi schimb anvelopele sezoniere?
Din punct de vedere legal nu exista o data specifica la care soferii sunt obligati sa faca schimbul anvelopelor. Autofast recomanda schimbul la anvelopele de vara atunci cand zona dumneavoastra locala se confrunta cu o temperatura constanta de aproximativ 8-12 grade Celsius. Temperaturile constante mai calde sunt de obicei un bun indicator pentru consumatori sa se gandeasca la programarea unei intalniri pentru a isi schimba anvelopele.

Deci, odata ce am obtinut insfarsit vremea calda constanta in zona in care locuim, urmatoarea intrebare pe care o auzim de la clientii nostri este:

Trebuie sa schimbi anvelopele de iarna cu cele de vara?
Raspunsul scurt este da. Conducerea cu anvelope de iarna in lunile de vara poate reprezenta o multime de riscuri pentru anvelope si vehicul, dar si pentru dvs. - soferul. Anvelopele de iarna isi pierd instantaneu eficienta atunci cand sunt conduse pe timp cald si uscat. Producatorii creeaza anvelope diferite de iarna si de vara pentru a va ajuta sa va optimizati experienta de conducere in fiecare sezon.

Anvelopele de iarna

Sunt proiectate sa functioneze la maxim in conditii de frig si umiditate. Cand anvelopele de iarna sunt folosite pe timpul verii acestea se vor uza cu 50% mai mult datorita conditiilor de caldura si uscat. Acest lucru se intampla deoarece compusul din cauciuc este mai moale in cazul anvelopelor de iarna. Compusii utilizati pentru crearea anvelopelor de iarna nu sunt suficient de eficienti la manipularea caldurii, astfel sansele de a umfla prea mult anvelopele sau de explozie sunt considerabil mai mari.

Tractiunea si manevrabilitatea sunt reduse: cu compusul din cauciuc mai moale, o anvelopa de iarna nu va oferi o experienta buna de conducere vara. Cu anvelopa purtata pe vreme calda, se va efectua franarea si manevrabilitatea generala.A face zgomot! Anvelopele pentru zapada nu sunt nici pe departe la fel de fine si linistite ca anvelopele de vara.


Anvelopele de vara

Cunoscute si sub denumirea de anvelope de performanta, sunt proiectate sa functioneze cel mai bine in conditii uscate si calde. Iata cateva avantaje ale alegerii anvelopelor de vara performante:

  • Tractiune mai buna deoarece anvelopele de vara au mai mult contact cu soseaua. Cauciucurile de vara au canaluri mai putine si mai putin adanci, ceea ce inseamna ca mai mult cauciuc are contact cu soseaua in orice moment.
  • O aderenta mai buna in timpul verii datorata formulei speciale de cauciuc prin care anvelopele de vara se inmoaie pe masura ce temperatura creste.
  • Pereti laterali intariti pentru o durabilitate sporita a anvelopelor.
  • Capacitati imbunatatite de virare si franare datorita unui contactului mai bun cu soseaua al anvelopei de vara.
  • Performanta crescuta atunci cand conduceti pe conditii de drum umed, acest lucru se datoreaza 'suvitelor' continute de anvelopele de vara care ajuta la evacuarea apei pentru a mentine anvelopele in contact direct cu drumul.

Cum schimbati anvelopele de iarna in cele de vara?:
Acum  ca ai inteles ca trebuie sa schimbi pneurile, urmatoarea intrebare ar putea sa fie: cum? Daca ambele seturi de anvelope sunt pe jante, este posibil sa le schimbati chiar si singuri avand echipamentul necesar si cunostinte. Cu toate acestea, multi soferi nu au echipamentul necesar pentru a instala singuri anvelopele. Daca considerati ca nu aveti cunostintele necesare pentru schimbarea anvelopelor este recomandat sa va prezentati la o vulcanizare.

Pe scurt: se recomanda intotdeauna sa inlocuiti (in functie de sezon) anvelopele dvs. de iarna cu anvelopele de vara sau cu cele universale, specifice tuturor anotimpurilor. Nu numai ca acest lucru o sa va pastreze in siguranta dar ve-ti economisi si bani pe termen lung. Schimbarea sezoniera a anvelopelor va prelungi durata de viata a ambelor seturi pentru anii urmatori