Martor in bord aprins - Explicatia fiecaruia si trebuie sa faceti

Vehiculele din zilele noastre sunt masini complexe. Aceasta complexitate inseamna in acelasi timp ca masinile noastre au multe sisteme care nu pot sa functioneze corect, cand acest lucru se intampla primul nostru indiciu sunt martorii de bord aprinsi.

Martorii auto explicati

Am un martor aprins in bord. Ce ar trebui sa fac?

Este important sa tratati cu atentie luminile de avertizare ale bordului, deoarece acestea va pot ajuta sa evitati defectiuni grave ale masinii dumneavoastra, sa va mentineti siguranta in calatorii si tot la fel de mult puteti economisii o factura costisitoare de reparatii. Daca in bord se aprinde un martor de culoare rosie sau portocalie nu ignorati acest lucru, trebuie sa trageti cat mai repede pe dreapta si sa va informati despre martorul respectiv.

Important:

Daca un martor se aprinde iar pe urma se stinge singur este posibil sa nu existe o problema. Cu toate astea tot este necesara o vizita la service pentru a fi siguri ca suntem in siguranta cand pornim la drum. (In functie de martorul aprins).Clasificarea martorilor din bord

Martorii de bord vin intr-o varietate de culori, cele mai grave lumini aprinse in bord fiind cele rosii.

  • Martorii de culoare rosie - indica o problema majora sau o defectiune a componentelor. In cele mai multe cazuri este nevoie sa va prezentati de urgenta la un service autorizat in cazul in care aveti un martor de bord rosu aprins.
  • Martorii de culoare galbena - ei indica de asemenea un pericol, ceva nu functioneaza bine. Poate insemna si un avertisment nesemnificativ. De exemplu va poate indica faptul ca aveti ESP-ul dezactivat, in functie de martorul de bord sau situatie.
  • Martori de culoare verde sau albastra -indica faptul ca este activata un sistem/functie a masinii. Cum ar fi de exemplu limitatorul de viteza, farurile sau avariile.

Mai jos am pregatit o lista amanuntita cu cei  mai comuni martori de bord care se aprind de obicei astfel incat sa stiti cand este cazul sa apelati la un mecanic si cand nu. In cele din

Martorii auto

# MartorDescriere martor

martor ulei motor

Presiunea uleiAcest martor se aprinde atunci cand exista o problema cu uleiul din motor. Aceasta problema poate sa semnifice atat o presiune a uleiului din motor scazuta cat si nivelul uleiului prea scazut.
motor supraincalzitMotor supraincalzit
Motor fierbinte Daca se aprinde acest martor de bord inseamna ca motorul este supraincalzit. Acest lucru are in cele mai multe cazuri legatura cu lichidul de racire (Antigel). Este important sa abordati acest lucru imediat pentru a evita daune devastatoare.
Martor baterie
Probleme baterie
Simbolul indica faptul ca este o problema cu incarcarea vehiculului. Interesant este faptul ca de vina este posibil sa nu fie bateria. Desi ar putea indica faptul ca aveti un cablu de la baterie slabit/deteriorat ar putea indica de asemenea ca cureaua alternatorului este rupta.
bord placute franaServoDaca intalniti acest martor semnifica faptul ca aveti o problema la servodirectie. Deseori necesita doar completarea cu ulei pentru servo.
Frana
Probleme frana
Indica faptul ca sistemul de franare are o defectiune. Daca intampinati acest martor recomandam o inspectie intr-un Service autorizat.
probleme frana de mana
Frana de manaMartorul va atentioneaza ca frana de mana este pusa astfel incat sa nu plecati de pe loc cu ea.
semn avertizare in bord
AvertizareMartorul de avertizare este insotit de obicei si de alt semn luminos. Acesta va avertizeaza ca unul sau mai multi martori ce indica probleme au fost detectati.
Capota deschisa
CapotaAcest martor face referinta la capota care este deschisa.
Portbagaj
Portbagajul Acest martor face referinta la portbagajul care este deschis.
martor usi
PortiereAcest martor va indica faptul ca portierele vehiculului sunt deschise.
CenturaCenturaMartorul de bord va atrage atentia la faptul ca nu purtati centura de siguranta.
AirbagAirbagMartorul va indica o problema legata de Airbag-uri. Sa nu uitam ca Airbag-urile ne tin in siguranta in cazul unor accidente, deci ar trebui sa abordam cu atentie aceasta problema.
problema absABSAcest martor indica faptul ca aveti o problema cu sistemul de franare ABS. Indiferent de tipul problemei pe care o intampinati necesita prezentarea la un atelier auto de urgenta.
Martor RBSRBSCand acest martor de bord este aprins inseamna ca aveti o problema cu stistemul RBS. Trebuie sa va prezentati la un atelier auto cat mai curand posibil pentru determinarea problemei.
bord placute franaPlacute franaDaca acest martor este aprins inseamna ca placutele de frana sunt foarte uzate. Recomandam schimbarea placutelor imediat cand acest semn se aprinde in bordul masinii.
check engineCheck EngineDaca aveti acest martor aprins in bord este foarte important sa verificati masina, chiar daca nu prezinta o defectiune in timp ce o conduceti. Cand este aprins el face referinta la o posibila problema a motorului, trebuie sa tratati cu atare aceasta problema pentru a evita daune devastatoare.
BenzinaBenzinaCand martorul de bord este aprins semnifica ca mai aveti putina benzina in rezervor. De obicei cand se aprinde mai puteti parcurge cu autoturismul inca 50-80km si este conceput pentru a oferi soferilor un avertisment pentru a nu ramane in pana de benzina. Daca ramaneti fara motorina poate sa fie nevoie sa eliminati aerul din conductele de combustibil si din injectoare  inainte ca motorul sa porneasca corect.
ESPESPCand martorul de bord este aprins indica o problema a sistemului ESP. Daca este activat constant inseamna de obicei ca sistemul ESP este dezactivat. Poate fi dezactivat fie printr-o defectiune sau fie de catre dumneavoastra. Daca este dezactivat din cauza unei defectiuni va trebui sa verificati sistemul.
Probleme bujieProbleme bujiiMartorul se aprinde doar la masinile cu un motor Diesel. El prezinta o problema la bujii.
Putere limitataPutere limitataA avea martorul cu broasca testoasa in bord aprins poate parea amuzant, insa, acesta va avertizeaza de fapt ca vehiculul dumneavoastra functioneaza cu o putere limitata. Exista o serie de probleme ce pot provoca acest defect si pot varia mult. Cel mai bine este sa opriti masina si sa va prezentati la un service autorizat.
Martor presiune rotiPresiune anvelopeDaca martorul respectiv este aprins va informeaza cu privire la presiunea anvelopelor care nu este in ordine. Trebuie doar sa verificati presiunea anvelopelor.
Faruri de ceataLumini ceataCand acest semnal luminos este aprins in bord trebuie sa stiti ca el face referinta la luminile ce ceata (din fata sau din spate), car e sunt pornite.
Martor mod eco activModul ecoMartorul va indica faptul ca modul de condus economic este activat.
Schimba vitezaSchimba vitezaCand apare, martorul de bord va indica faptul ca ar trebuii sa schimbati in treapta de viteza urmatoare. De obicei apare la masinile noi.
Martor faza lungaFaza lungaAceasta lumina de bord va informeaza ca aveti faza lunga pornita.