Permisul de conducere in Germania - Tot ce trebuie sa stii

Permis de conducere in Germania

Permisul de conducere auto este la mare cautare. Pentru multi, permisul de conducere semnigica si un semn de independenta. Masina este inca mijloc de transport important, in special in zilele de astazi. Te afli in Germania si nu stii sigur cum sa procedezi? Nu iti face griji, ve-ti afla toate detaliile necesare.


Principalele cerinte pentru permisul de conducere clasa B in Germania.

In Germania exista doua clase de permis de conducere auto (categoria B). Clasa B si extensia sa clasa BE. Numarul cheie 96 extinde, de asemenea, permisul de conducere de clasa B. Permisul de conducere in sine este valabil pe termen nelimitat, dar documentul permisului de conducere UE trebuie reinnoit la fiecare 15 ani. Permisele de conducere inainte de 2013 ar trebui schimbate cu un permis de conducere UE pana cel tarziu in 2033.

Pentru multi, permisul de conducere inseamna independenta si, de asemenea, oportunitati profesionale, deoarece detinerea unui permis de conducere de clasa B este, de asemenea, o conditie prealabila pentru dobandirea claselor C1, C, D1 și D.

Dar cand ai voie sa conduci o masina? Ce alte conditii trebuie indeplinite inainte de a putea lua prima lectie de conducere?
Pentru a obtine un permis de conducere de clasa B in Germania, trebuie sa solicitati acest lucru autoritatii responsabile cu permisul de conducere (TUV), in general scolile de soferi pot face asta pentru dumneavoastra.

Aceasta institutie verifica apoi daca toate cerintele sunt indeplinite si daca sunteti potrivit pentru conducerea unui vehicul. Daca exista indoieli cu privire la acest lucru, autoritatile pot solicita un raport medical sau un examen medical-psihologic (MPU).

Pentru a aplica, trebuie sa fi atins deja varsta minimă necesara pentru permisul de conducere auto sau sa fiti la sase luni distanta de acesta. In plus, trebuie sa prezentati scolii de soferi: testul ocular, sa demonstrati ca ati urmat un „curs de prim ajutor” si sa aduceti cu voi o fotografie pasaport biometrica si cartea de identitate.

Important:

Varsta minima pentru permisul de conducere categoria B in Germania este stabilita la 18 ani. In unele Landuri, totusi, este posibil sa obtineti un permis de conducere de clasa B la varsta de 17 ani, ca parte a programului „Condus insotit de la 17 ani”. O masina poate fi condusa in prezenta unui insotitor specific pana la implinirea varstei de 18 ani. Dupa implinirea varstei de 18 ani puteti conduce fara insotitor fara a sustine un alt examen.

In Germania exista, de asemenea, o exceptie de la varsta minima in cazul in care permisul de conducere este necesar pentru instruire, de exemplu pentru pregatirea pentru a deveni sofer profesionist sau specialist in operatiuni de conducere. Cu toate acestea, aceste scutiri se aplica numai calatoriilor legate de instruirea care are loc in Germania. Nu sunt permise calatorii private si conducerea unei masini in afara Germaniei.

Puteti incepe lectiile de conducere necesare pentru permisul de conducere auto cu sase luni inainte de a implini 17 respectiv 18 ani (in functie de situatie), sustineti testul teoretic cu trei luni si testul practic cu o luna in avans.

In plus, trebuie sa aveti domiciliul in Germania (Anmeldung) pentru a obtine un permis de conducere clasa B. Pentru a face acest lucru, trebuie sa fie in tara cel putin 185 de zile pe an si sa fie inregistrati la locul de resedinta.

Testul ocular si cursul de prim ajutor sunt obligatorii

Testul ocular necesar poate fi efectuat numai la companii recunoscute. Oftalmologii si opticienii au de obicei licenta necesara pentru efectuarea testului si eliberarea certificatului.

Aceasta serveste apoi pentru scoala de soferi ca dovada ca nu aveti probleme de vedere. Daca este necesar, acest test se poate face si cu ochelari sau lentile de contact. Daca sunt necesare ajutoare vizuale (ochelari, lentile), acest lucru este inregistrat in certificat si ulterior in permisul de conducere clasa B sub forma unui numar cheie. Cursul de prim ajutor este de asemenea obligatoriu pentru fiecare sofer in Germania, acesta dureaza 8 ore si nu trebuie sa dati nici-un examen la finalizarea acestuia.

Important:

Daca din testul ocular reiese ca aveti nevoie de ochelari in timp ce conduceti sunteti obligati sa ii purtati mereu in timpul sofatului. Daca nu faceti acest lucru puteti primi o amenda de 25 de Euro sau in cazul unui accident acest lucru se poate transforma intr-o infractiune.

Orele de condus si de teorie sunt obligatorii

Daca indeplinesti toate conditiile mentionate, te poti inscrie la scoala de soferi. Instruirea din cadrul scolilor de soferi in Germania consta in partea teoretica si cea practica. Cate ore de condus sunt necesare depinde de cazul individual si de evaluarea instructorului de conducere in timpul cursului de formare.

Pentru inceput trebuie sa incepeti cu orele de teorie, 12 la numar. O data finalizate aceste 12 ore puteti sustine examenul teoretic pentru permisul de conducere categoria B. Acest lucru este posibil la TUV sau DEKRA. Testul teoretic pentru categoria B consta in 30 de intrebari la care aveti 30 de minute sa raspundeti. In Germania intrebarile de la examen constau si in anumite clipuri video, urmand sa vizionati videoclipul si sa raspundeti la o intrebare din el.

Partea practica a instruirii pentru un permis de conducere de clasa B in Germania consta in orele de condus.

Orele de condus in Germania sunt putin mai diferite, trebuie sa conduceti:

  • patru ore pe autostrada
  • cinci ore pe un drum uscat
  • trei ore pe intuneric

*Fiecare dintre aceste 'lectii de condus' dureaza 45 de minute. Puteti sa combinati lectiile practice, ce exemplu sa efectuati o calatorie pe autostrada cu o lectie practica pe intuneric.

Ce vehicule puteti conduce in Germania cu categoria B

Inainte de inregistrarea la scoala de soferi, cei interesati ar trebui sa afle ce vehicule au voie sa conduca cu permisul de conducere dorit. Daca este necesar, o extensie sau o a doua clasa pot fi ulterior completate in paralel.

Cu un permis de conducere clasa B in Germania aveti permisiunea de a conduce mai multe vehicule, deoarece obtineti si un permis de conducere pentru alte cateva clase in acelasi timp.

In principiu, detinatorii permisului de conducere clasa B li se permite sa conduca urmatoarele vehicule si remorci:

  • Masini cu o greutate totala maxima admisa de 3,5 tone.
  • Masini concepute pentru transportul maxim a opt persoane.
  • Remorci cu o greutate care nu depaseste 750 kg.
  • Mopede, scutere.
  • Vehicule cu trei roti.
  • Tractoare agricole si forestiere pana la 40 KM/h.
  • Stivuitoare, camioane industriale pana la 25 KM/h.

Costul unui permis de conducere de categoria B in Germania

Cat costa un permis de conducere pentru categoria B in Germania? Aici, fiecare candidat la permisul de conducere stie ca nu este tocmai o suma mica. Costurile pot sa difere in functie de regiune, taxele scolilor de soferi si cursul de prim ajutor pot varia foarte mult in functie land. Prin urmare este recomandat ca intotdeauna sa comparati preturile si ofertele scolilor de soferi.

In plus, trebuie sa platiti taxe pentru inregistrarea la autoritati, precum si pentru examene si pentru cursul de prim ajutor. Un permis de conducere de clasa B in Germania poate costa rapid intre 1.200 si 2.250 de euro. Exista diferente foarte mari, in special la nivel regional. Un sofer care invata trebuie sa se astepte la urmatoarele cheltuieli pentru permisul de conducere de clasa B:

Costurile estimate

#PentruPret
1.Inscrierea la scoala de soferi
200-300 EUR
2.
Materialul pentru invatat
50-80 EUR
3.
Testul ocular
Aprox. 30 EUR
4.
Cursul de prim ajutor
Aprox. 50 EUR
5.
Ore de conducere
500-1.000 EUR
6.
Examenul teoretic
22 EUR
7.
Examenul practic
90 EUR

Prin urmare, costurile pentru un permis de conducere de clasa B, in Germania, pot varia foarte mult in functie de regiune, stat si oras, dar taxele de la autoritatile de permis de conducere sunt de obicei stabilite la nivel national.