Cum functioneaza ambreiajul

Rolul ambreiajului

Daca ai condus vreodata o masina cu schimbator manual, atunci probabil esti familiarizat cu termenul de ambreiaj. Este a treia pedala pe care o folosim atunci cand schimbam viteza. Cu toate acestea, este posibil sa nu stii exact ce face ambreiajul, mai ales daca ai condus mai mult masini cu transmisii automate. Ce este un ambreiaj si de ce ai nevoie de unul? Deoarece motorul tau se invarte mereu, trebuie sa existe o modalitate prin care rotile sa se desprinda, astfel incat acestea sa nu se mai miste. Aici intra in joc ambreiajul. Poate decupla rotile fara a ucide motorul.




Ce face ambreiajul

Toata lumea stie ca o masina are un motor care sa o propulseze, dar nu toata lumea este familiarizata cu ambreiajul sau cum functioneaza. Acest mecanism angajeaza si deconecteaza transmisia de putere de la arborele motor la arborele antrenat. Conecteaza arborii rotativi si pot exista doua sau mai multe dintre acestea sub capota. Daca conduceti o masina cu transmisie manuala, ambreiajul este conectat atat la arborele care vine de la motor, cat si la arborii care rotesc rotile. În timp ce motorul se va roti constant, nu doriți ca rotile sa se roteasca continuu.

Ambreiajul conecteaza arborii astfel incat sa poata fi cuplati (rotiti la aceeasi viteza) sau dezactivati (rotiți la viteze diferite). De obicei, vom gasi ca aceste miscari sunt rotative, desi, ambreiajele liniare sunt posibile.


Cum este proiectat un ambreiaj

Pentru ca masinile noastre sa se opreasca fara ca intregul motor sa fie oprit, conexiunea dintre roti si motor trebuie intrerupta. Ambreiajul este alcatuit din doua parti principale:

    1. Placa de ambreiaj
    2. Volanta

    Exista arcuri care mentin presiunea pe o placa care impinge in sus impotriva placii ambreiajului. Aceste arcuri imping, de asemenea, placa ambreiajului in sus de volanta. Cand se intampla acest lucru, arborele motorului este conectat la arborii rotilor, facandu-i pe ambii sa se intoarca in acelasi timp. Pentru ca opusul sa se intample, trebuie sa cuplati ambreiajul.
    Acesta apasa o furca de eliberare care trage placa de presiune de pe placa ambreiajului, intrerupand in mod esential conexiunea dintre motorul rotativ si rotile in miscare. Rotile pot continua sa se invarta, dar asta este din propriul lor impuls nu puterea produsa de motor.

    Cand conduceti o masina cu transmisie automata, ambreiajul functioneaza putin diferit. Un convertor de cuplu, care face parte dintr-o serie mare de sisteme, este ceea ce conecteaza motorul la transmisie, facand rotile sa se roteasca. De fapt, exista mai multe tipuri diferite de ambreiaje, care includ:

    • Ambreiaje de frecare
    • Ambreiaje cu placi multiple
    • Ambreiaje conice
    • Ambreiaje centrifuge
    • Ambreiaje umede sau uscate


    Probleme comune ale ambreiajului

    Este posibil sa rulati pana la 100 de mii de kilometrii fara a avea probleme, dar va trebui sa il tratati bine pentru ca acest lucru sa se intample. Unele dintre cele mai frecvente probleme de ambreiaj sunt:

    • Uzura: Frecarea constanta va determina uzura materialelor ambreiajului.
    • Cablu rupt: Tensiunea necesara pentru a impinge si trage cablul nu este suficienta.
    • Scurgeri: Daca fluidele se scurg din cilindri, nu va exista suficienta presiune pentru ca ambreiajul sa functioneze corect.
    • Nealiniere: Cantitatea gresita de forta este transmisa atunci cand apasati ambreiajul sau pedala de gaz.
    • Aer in linie: Daca aerul intra in linia in care trebuie sa fie lichidul, nu veti obtine suficienta presiune in sistem pentru ca acesta sa functioneze corect.
    • Ambreiaj dur: Daca descoperiti ca aveti nevoie de multa forta pentru ca ambreiajul sa dvs. functionez, acest lucru ar putea indica ca exista o problema.

    Stiind ce este ambreiajul si cum functioneaza va poate ajuta sa va dati seama cand masina dvs. nu functioneaza asa cum trebuie. Evitati problemele prin schimbarea rapida a vitezei si nu prin ambreiaj.